donderdag 22 januari 2015

In de leesstoel: een kleine boekbespreking




Titel: De jongen op het houten kistje; Hoe hij gered werd... door Schindlers lijst.
Auteur: Leon Leyson
Trefwoorden: Jodenvervolging, Polen, Tweede Wereldoorlog.

Deze autobiografie vertelt het verhaal van een Pools-Joods gezin, dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog moet meemaken; eerst in hun eigen leefomgeving, daarna in een getto en vervolgens in een kamp. De hoofdpersoon, tevens de auteur, neemt je mee in dit verschrikkelijk gebeuren. Een deel van het gezin, waarbij ook de auteur mocht zijn, is 'gered' door de listen van Oskar Schindler. Zij stonden op de lijst, bij alle andere namen van Joden, die volgens de naziman Oskar Schindler nodig waren om voor hem te werken in zijn fabriek. Zij mochten de oorlog overleven. 
De hoofdpersoon heeft na de verschrikkingen van de oorlog een nieuw leven opgebouwd in Amerika. Pas op latere leeftijd begon Leon Leyson te spreken over zijn oorlogsverleden en werd hij een veelgevraagde spreker. 

Persoonlijke mening over het boek:
Tijdens het lezen van dit boek lijkt het of je bij deze Leon aanwezig bent en hem van nabij volgt in alle ontwikkelingen en verschrikkingen. Het is een boek dat je blijft boeien. 
De film Schindlers List was bekend, maar door dit boek spreken de listen van Schindler nog meer aan, omdat het door een direct betrokkene weergegeven is. 
Wanneer men geregeld boeken leest over de Tweede Wereldoorlog, is het bekend welke verschrikkingen in de verschillende kampen heersten. Wat in dit boek daarnaast duidelijk naar voren komt, is dat ook in de getto's de verschrikkingen waren. 
Het is goed dat wij lezen en horen over de oorlogen, ook al vonden ze zo lang geleden plaats. Steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, kunnen ons daarvan vertellen. Daarom moeten we goed luisteren naar hun verhalen, direct gesproken of door middel van boeken bijvoorbeeld. En wij moeten de nieuwe generaties daarover vertellen. En wij moeten er van leren.

Wat mij betreft, beveel ik dit boek aan!

Geen opmerkingen: