woensdag 14 januari 2015

Wel of niet kopen van een broodbakmachine?

Brood bakken. Wel eens gedaan? Zo met het handje? Kneden en dan met plakkerige handen naar de voordeur moeten, omdat net de bel ging? Hier in ons huishouden is een aantal malen met de hand brood gebakken, zoals een kruidenbroodje en suikerbroodjes. De resultaten waren meestal wel lekker, maar het proces van klaarmaken, kneden etc. duurde me eigenlijk veel te lang. 

Toch is het zelf bakken van brood een heel mooi gebeuren! Het is iets wat je dagelijks eet en waar je lichaam wel bij kan varen. En, niet onbelangrijk, wanneer je zelf je brood bakt, weet je ook wat er in gaat! 

Ergens in mijn achterhoofd soesde weleens de gedachte aan een broodbakmachine, maar nooit zijn we tot de koop overgegaan.

Echter, onlangs zag ik bij Keuringsdienst van Waarde een aflevering over Haar in brood (seizoen 2014; 6 februari). 
Het blijkt, volgens deze aflevering, dat bijna in al het brood wat je koopt zich L-cysteïne, E920 (als onschuldig aangemerkt) bevindt. En L-cysteïne kan bijvoorbeeld gehaald worden uit eendenveren, maar ook uit mensenhaar. Nu blijkt het ook, dat veel broodfabrieken hun L-cysteïne betrekken uit China. Na enig onderzoek blijkt dat in China veel van het L-cysteïne wordt betrokken uit mensenhaar! En dat gebeurt dan geregeld niet onder de schoonste omstandigheden, als we het opgenomen beeldmateriaal moeten geloven! L-cysteïne zorgt onder andere voor de elasticiteit in het deeg. 

Toen ik dit zag en hoorde, kwamen de griezels. En weer komt dan de vraag naar boven: wat doen ze allemaal door ons voedsel? Even terzijde: wanneer je wat meer afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde bekijkt, waarbij ze behoorlijk graven naar oorzaken en gevolgen, word je sowieso niet blij van veel voedsel wat wij nuttigen....

Het idee om een broodbakmachine aan te gaan schaffen, kreeg na het zien van deze aflevering serieuze vormen. Iemand gaf de tip om eerst eens een bakmachine te lenen en te kijken of het wat is. Stel dat je een dure machine gaat aanschaffen en in de praktijk ga je 'm toch weinig of niet gebruiken, dat is natuurlijk jammer.
Ik kon een broodbakmachine van iemand lenen. De zoektocht naar het wel of niet kopen van zo'n machine is begonnen!


Voor de eerste keer probeerden we een kant-en-klaar-pak broodmix (bij de Lidl vandaan). 



Voor 1 brood heb je een half pak nodig. De bereidingswijze is zeer simpel, want er komt eigenlijk geen bereidingswijze aan te passen, het is gewoon een hoeveelheid water in de bak en 500 gram mix in de bak en aanzetten maar. 
Het resultaat na ruim 3 uur 'mengen-rijzen-bakken' was dit:



Onze eerste indrukken:
*Uiterlijk: het brood was wat ingezakt en zag er qua kleur ook niet heel aantrekkelijk uit, maar de geur was al heerlijk!

*Smaak: het brood smaakt echt lekker! Niet te droog en vol van smaak. Wel is het brood vrij 'zwaar', dus in de zin van dat je al 'vol' zit. Voedzaam dus. 

Onze zoektocht stopt hierbij dus niet. We hopen verder te gaan. Volgen jullie de zoektocht met ons mee?

Geen opmerkingen: