zaterdag 6 augustus 2016

Komkommer inmaken in zoetzuur

Pas geleden las ik op de blog van eenvoudigleven.blogspot.nl een artikel over het inmaken van komkommer in zoetzuur. Het leek een simpel recept, dus ik ben aan de slag gegaan. 

Benodigdheden voor 2 kleinere potjes:
1 komkommer
250 ml azijn
85 gram suiker
1/3 tl zout
1/3 el kruiden zoals karwij, chili, komijn, peper, rozemarijn etc. (naar wens)

Bereidingswijze:
1. Kook de potjes en deksels voor een paar minuten uit in kokend water met soda. Laat ze daarna afkoelen en droog ze af.
2. Was de komkommer. Snij vervolgens de komkommer in de lengte in repen en verwijder de zaadlijsten (zodat het resultaat niet soeperig wordt). Snij vervolgens de repen in blokjes.

3. Breng azijn, zout, suiker en kruiden al roerend aan de kook.
4. Vul de potjes met de blokjes komkommer (druk maar gewoon aan, want er gaat veel in een klein potje).
5. Vul de potjes tot aan de bovenrand met het kokend azijnmengsel.
6. Schroef deksels er op en keer de potjes voor een tijd op de kop (ik heb ze gewoon een nacht laten staan).

De ingemaakte komkommerstukjes zijn nu 2 maanden houdbaar en moeten, als het goed is, smaken naar zoetzure augurken!
De proeverij volgt nog een keer.

Geen opmerkingen: